Aquariumonderhoud

Om een aquarium op lange termijn goed te houden dient deze onderhouden te worden. Wat voor onderhoud en hoe vaak hangt compleet af van de inhoud van het aquarium en de gebruikte techniek.

Techniek

Vaak wordt er op bijvoorbeeld een filter bezuinigd en vinden mensen het vervolgens gek als er vissen dood gaan of continu algen in het aquarium groeien. Wanneer wij een aquarium voor een klant inrichten proberen we daarom ook altijd een groot efficiënt filter te gebruiken. Dit scheelt achteraf een hoop onderhoud omdat de bacteriën in het filter helpen om afvalstoffen af te breken en op deze manier wordt een veel stabieler milieu gecreëerd.
Ook mechanische filtratie zoals gafzakken of sponzen kan nuttig zijn om organische afvalstoffen te verwijderen nog voordat het biofilter dit moet doen. In zeewater raden we altijd een grote efficiënte eiwitafschuimer aan om op deze manier de meeste vetten en eiwitten er uit te filteren. Het bijkomend voordeel is dat nitraat en fosfaat minder snel oplopen.
Naast het biologische en mechanische deel van een filter kan ook chemische filtratie zoals actieve kool, fosfaatkorrels of purigen (tijdelijk) worden gebruikt om bepaalde waarden naar beneden te krijgen.

Verversen

Veel mensen proberen met een aquarium een stukje natuur na te maken. Los van dat een biotoop natuurlijk prachtig is om naar te kijken en ongetwijfeld het beste in de vissen en andere dieren naar boven haalt, is het aquarium niet te vergelijken met de natuur. Vooral de hoevelheid vis per liter water is in de natuur veel kleiner, met als gevolg dat wij de natuur lastig zijn gang kunnen laten gaan in  ons aquarium. Met flinke filters kunnen we vrij veel compenseren voor de hoeveelheid voer die erin gaat. En ook planten/wieren (en als het mis gaat algen) helpen mee om de afvalstoffen uit het aquarium te halen, maar in de meeste aquaria zullen bepaalde afvalstoffen uiteindelijk toch op gaan lopen. Gelukkig zijn wij in Nederland gezegend met prachtig schoon kraanwater. In sommige gebieden aan de harde kant, maar bijna altijd direct bruikbaar voor het aquarium.
Door dagelijks/wekelijks/maandelijks (afhankelijk van het aquarium) een percentage van het water te verversen blijft het water schoon en algvrij. Vissen, garnalen, koralen en andere dieren blij, u blij!
Hoe vaak er nu ververst dient te worden is dus echt afhankelijk van het aquarium, maar voor de meeste aquaria is het een goede routine om elke week een deel van het water te vervangen. Bij nagenoeg alle aquaria die wij onderhouden gaan wij dan ook wekelijks langs. Bij zeewater controleren wij wekelijks alle waarden en waar nodig corrigeren wij deze. Bij zoetwater doen we hetzelfde voor de plantenvoeding.

Vakantie

Wat nu te doen qua onderhoud tijdens vakanties. Dit is weer helemaal afhankelijk van het aquarium, draait het aquarium goed en zit er niet teveel vis in, dan is het wellicht wel mogelijk om een weekje over te slaan. Ziet u dat toch niet zitten, vraag dan iemand met kennis van aquaria om de verzorging over te nemen. Vraag alstublieft niet de avond voordat u op vakantie gaat of de buurvrouw het wil doen: “het potje voer staat naast het aquarium!” Ik kan u verzekeren dat een leek geen idee heeft wat te doen, en 9 van de 10 keer teveel voert, met alle gevolgen van dien. Neem dan even contact met ons op, wellicht kunnen wij iets voor u betekenen. Al is het maar voor 1 of 2 keer tijdens uw vakantie!

0 comments on “AquariumonderhoudAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *